BACK
MENU

Award Winning Vintage Modern Minneapolis Kitchen

21/11/2013 - NEWS

WHITE CRANE WINS COTY AWARD HONORABLE MENTION FOR RESIDENTIAL KITCHEN $60,001 – $75,000

White Crane Construction is the Honorable Mention winner of the 2013 Contractor of the Year (COTY) Award for outstanding achievement in residential kitchen $60,001 – $70,000.  Our COTY project featured a 100+ year old home in South Minneapolis.  The clients desired to expand and modernize the 1911 home’s Kitchen, while preserving the original architectural details. Their Kitchen was tiny, had the home’s main staircase and 2 walkways intersecting there creating major flow and space issues.  Situated near the rear entrance of the house, expanding the kitchen presented many design challenges.  The existing Kitchen had limited cabinetry for storage and minimal work surface, and was so small that the refrigerator didn’t fit in the room!  When our design/build team initially met this client, they shared their frustration that three other contractors had unsuccessfully tried to find a remodeling solution that satisfied the client’s needs, met their budget, and improved function.  The clients were repeatedly told that they would have to tear out a beautiful original Dining Room oak and leaded glass built-ins.  As well as, they would have to move their 2 story staircase to add the needed square footage to the Kitchen, which would have been cost prohibitive and significantly outside their budget.

To overcome the difficult obstacle of constrained space and improve the functionality and flow of the home, our design concept involved relocating the Kitchen to the center of the home, into an unused bedroom.  In doing this, we were able to maintain the lovely Dining Room built-ins and keep the staircase in its existing and functional location.  Re-visioning the overall traffic flow and purpose of the home allowed for a much larger functional Kitchen with a walk in pantry (formally an old walk in closet).  The new centrally located Kitchen provides a great entertaining area as it is open to the Dining Room and flows easily to the Living Room.  This critical design modification enhanced the existing structure aesthetically.   Finally, moving the Kitchen meant we were also able to re-purpose the old Kitchen into a new Mudroom, desperately lacking in homes of this era, and meeting current family lifestyles.